Eindelijk de woning opknappen, maar hoe doe je dat zo makkelijk?

Soms kan het dagen, soms wel maanden duren voordat je je huis hebt opgeknapt. Vaak weet men niet waar die moet beginnen, welke producten zij moeten gebruiken en wat de juiste instructies zijn. In deze blog neem ik je mee in het proces van het opknappen van je vloer en de toepassing daarvan.

Waar gebruik je epoxy voor?

Epoxy kan worden gebruikt als lijm, lamineerhars, om te coaten en voor creatieve toepassingen, zoals resin art. Epoxy lijm kan je kant en klaar kopen of zelf maken. Epoxylijm zelf maken doe je eenvoudig. Voor het horizontaal verlijmen van twee houten platen, heb je een lijm nog met de dikte van jam. Wil je epoxyfillets maken? Dan moet je de lijm juist dikke maken zodat deze mooi blijft staan.

Kant en klare epoxylijm is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van verschillende ondergronden. De lijm heeft een zeer goede hechting en vertoont vrijwel geen krimp.

Wil je Epoxy kopen? Let dan goed op. Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische hars. Het verschil van andere harssoorten, zoals polyester en vinylesten. Uitgeharde epoxy is veilig voor mens, dier en plant. Epoxy moet wel op een veilige manier worden opgeslagen, zodat het niet bij kinderen terecht kan komen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om op te drinken. Het kan zijn dat slechts een klein percentage mensen allergisch is voor het product. Gebruik voor de zekerheid altijd handschoenen bij het gebruikt van uitgeharde epoxy.

De hechting van epoxy

Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Heb je een houten vloer, marmeren vloer of een stenen vloer? Het maakt allemaal niet uit. Kijk wel uit met siliconen. Hier kan epoxy niet goed aan hechten. Hars en harder worden nooit los gebruikt, maar altijd in combinatie. De epoxy wordt gemengd in een verhouding van twee delen hars op één deel harder. Probeer vooral niet de uithardtijd te verkorten door meer harder toe te voegen. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheden gebruikt, want anders zal het niet werken. Houd je dus altijd aan de 2:1 verhouding.

Coaten met epoxy

Voor het langdurig beschermen van je prachtige bijvoorbeeld houten vloer, coat je het werkstuk een of meerdere malen met epoxy. Het proces van coaten is namelijk erg eenvoudig. De hars wordt op dezelfde manier aangebracht als bij schilderen. Klinkt dat bekend in de oren? Zo niet, lees dan snel verder. Je doet het met een roller of kwast aanbrengen, voor het mooiste effect. Gebruikt wegwerpkwasten of epoxyrollers. Vergeet ten slotte niet dat je geen schuimroller moet gebruiken. Dit brengt lucht in de coating en dat is niet wat je wilt voor je vloer. Succes!