Een kijkje achter de schermen bij hoe tapijten worden gemaakt: Van wol tot weven

Wist je dat vloerkleden van wol worden gemaakt? Het is waar! In deze blog nemen we een kijkje achter de schermen bij het maken van tapijten. We bespreken eerst de verschillende soorten wol die gebruikt worden om tapijten te maken. Daarna gaan we het hebben over het weefproces. Tot slot bespreken we het afwerkingsproces. Blijf kijken voor een diepgaande blik op hoe tapijten worden gemaakt!

Verschillende soorten wol

Er zijn verschillende soorten wol die gebruikt kunnen worden om tapijten te maken. De meest voorkomende soort wordt schapenwol genoemd. Schapenwol wordt geoogst uit de vacht van een schaap. Andere soorten wol zijn alpacawol, kasjmierwol en lamawol. Elk type wol heeft zijn eigen unieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende toepassingen. Schapenwol is bijvoorbeeld relatief zacht en duurzaam, waardoor het ideaal is voor gebruik in moderne vloerkleden. Alpacawol staat bekend om zijn zachtheid en warmte, waardoor het een populaire keuze is voor wintertapijten. Kasjmierwol is zeer fijn en zacht, waardoor het een luxueuze keuze is voor tapijten van hoge kwaliteit. Lama wol is sterk en duurzaam.

Het weefproces

Het weefproces is het proces waarbij afzonderlijke wolstrengen tot een tapijt worden samengevoegd. Er zijn twee belangrijke weefmethoden: het kettingweefgetouw en het schietspoelweefgetouw. Bij het scheringgetouw gebruikt de wever een reeks gewogen draden, scheringdraden genaamd, om de basisstructuur van het tapijt te creëren. De wever wikkelt dan garen rond de kettingdraden om het tapijt te creëren. Bij het schietspoelweefgetouw gebruikt de wever een schietspoel om garen heen en weer te schuiven tussen twee sets draden, heddles genaamd. Dit proces creëert een complexere structuur dan het kettinggetouw.

Het afwerkingsproces

Het afwerkingsproces is het proces waarbij de laatste hand wordt gelegd aan een tapijt. Dit omvat zaken als het toevoegen van een onderlaag, franje, of binding. Het meest gebruikte type onderlaag voor tapijten is katoen. Dit helpt het tapijt te beschermen en verlengt de levensduur. Franje wordt vaak gebruikt in tapijten om het tapijt visueel aantrekkelijker te maken en het op zijn plaats te houden. De bies wordt gebruikt om de randen van het tapijt vast te zetten en te voorkomen dat het gaat rafelen.

Vloerkleden worden gemaakt van verschillende soorten wol, elk met zijn eigen unieke eigenschappen. De meest voorkomende wolsoort is schapenwol. Schapenwol wordt geoogst uit de vacht van een schaap en is relatief zacht en duurzaam. Andere soorten wol zijn alpacawol, kasjmierwol en lamawol. Elk type wol heeft zijn eigen unieke eigenschappen die het geschikt maken voor verschillende toepassingen

Klik hier voor hoogwaardige vintage vloerkleden