palenrammers

Het gebruik van hydraulische grondboor

Heb je wel je wel eens gehoord van een hydraulische grondboor? Iedereen weet waarschijnlijk wel wat een grondboor is. Een boor waar je gaten mee maakt in de grond voor bijvoorbeeld een boom of plant. Maar weet je ook wat een hydraulische grondboor is? Het is ten eerste al een moeilijk woord, maar het is ook niet even in drie seconden uit te leggen. Waar staat hydrauliek dan voor? Hydrauliek is een aandrijftechniek die gebruik maakt van vloeistof, de hydraulische vloeistof. Nu je dit hebt gelezen, snap je er waarschijnlijk nog steeds weinig van. Dus we gaan er verder op in.

Hoe werkt een hydraulische grondboor?

Als je nog nooit van een hydraulische grondboor hebt gehoord, is het wel handig om te weten hoe zo’n grondboor dan werkt. Hydrauliek is een systeem waarmee je door middel van vloeistoffen bewegingen en krachten overbrengt. Er zijn verschillende technieken die hierbij gebruikt worden. Zo wordt hydrauliek niet alleen maar toegepast bij grondboren, maar ook bij kranen en remsystemen. Hydrauliek wordt dus vooral gebruikt in de werktuigbouwkunde. Het nadeel van hydrauliek is wel dat wanneer één of meerdere onderdelen niet werken, het hele hydraulische systeem ermee stopt. Dit betekent dus dat je dat onderdeel zo snel mogelijk moet vervangen om het hydraulische systeem weer draaiende te krijgen.

Waarvoor gebruik je een hydraulische grondboor?

Een hydraulische grondboor gebruik je vooral bij grotere projecten, daar is hij haast onmisbaar. Het voordeel van de hydraulische grondboor is dat hij eenvoudig en sneller door de harde grond komt. De boor kan vaak makkelijk op verschillende draagsystemen worden gemonteerd. Dit betekent dus dat je de hydraulische grondboor bij verschillende sectoren kan gebruiken. Denk hierbij aan de hovenierssector, bosbouw, grondbouw en werktuigbouw. Hydraulische machines hebben een hogere energiedichtheid dan machines die elektrisch worden aangedreven. Daarnaast hoeven hydraulische machines niet heel groot te zijn om een groot vermogen te leveren. Een hydraulische machine is dus ook erg makkelijk om mee te nemen en neemt niet veel ruimte in beslag.