Hoe krijg je je sportkleding écht schoon in de wasmachine?

Waarschijnlijk herken je het wel, je kleding komt nét uit de wasmachine. Je trekt het aan, maar het ruikt eigenlijk nog steeds niet zo fris als dat je zou willen. Vooral met sportkleding is het lastig om de zweetgeur er helemaal uit te krijgen. Veelvuldig wassen zorgt voor slijtage aan je kleding, dus die extra wasbeurt wil je eigenlijk ook voorkomen. Hierbij komt ook nog eens dat eventueel zand en vuil uit je kleding je wasmachine kan beschadigen. Hoe je je sportkleding helemaal schoon krijgt zonder schade aan je kleding of machine, lees je hier!

Uitspoelen

Als je tijdens het sporten weinig zweet is het vaak niet nodig om je sportkleding in de wasmachine te wassen. Je zou er in dit geval voor kunnen kiezen om je kleding uit te spoelen in een emmer water. Eventueel kun je hier een scheutje wasmiddel indoen. Gebruik echter nooit te veel wasmiddel, dit zou namelijk voor aantasting van je sportkleding kunnen zorgen en dit vergroot de kans op schimmel in de wasmachine. Je zou bijvoorbeeld na elke twee keer sporten je sportkleding alsnog in de wasmachine kunnen wassen. 

Vuil of vlekken

Als je buiten sport, kan het soms zo zijn dat er zand in de sportkleding zit. Als je sport op kunstgras, krijg je vaak te maken met kleine rubberen korreltjes in je sokken. In dat geval is het belangrijk om de kleren uit te kloppen, voordat je ze in de wasmachine doet. Hiermee voorkom je dat het zand of de korreltjes je wasmachine verstoppen. Als er vlekken zitten in je sportkleding, kun je deze wassen op een programma van 30 of 40 graden Celsius, afhankelijk van wat er op het etiket van je kleding staat. Doe je sportkleding nooit in de wasdroger, dit kan de zweet afvoerende werking van de kleding aantasten. Gebruik ook geen wasverzachter, deze kan namelijk de vezels in je kleding verstoppen, waardoor je kleren nooit goed schoon zullen worden. Als gevolg hiervan blijft de zweetgeur hangen.