Hoe maak je van een kleine ruimte een functionele en aantrekkelijke werkplek?

Wanneer je thuis werkt en beperkt de ruimte hebt omdat je een kleine kamer tot beschikking hebt, wil je dit zo goed mogelijk inrichten om er een functionele werkplek van te maken. In dit artikel bespreken we verschillende tips en tricks om van een kleine ruimte een functionele en aantrekkelijke werkplek te maken.

Plan je werkplek

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus dat betekent dat je goed na moet denken over hoe je je werkplek wilt inrichten. Maak hiervoor een lijstje met alle spullen die je nodig hebt en bedenk waar je dit het beste kunt plaatsen. Zo voorkom je dat het uiteindelijk een onoverzichtelijke werkplek wordt. Het is ook slim om over de routing van je werkplek na te denken. Zorg er dus voor dat je gemakkelijk bij alle spullen kunt en niet telkens hoeft op te staan om iets te pakken.

Gebruik de hoogte

Wanneer je over weinig vloeroppervlakte beschikt, is het verstandig om in de hoogte te werken. Je kunt bijvoorbeeld planken boven het bureau plaatsen om spullen op te bergen. Daarnaast kun je ook boekenplanken aan de muur bevestigen om extra opbergruimte te creëren. Let er op dat je nog wel gemakkelijk bij je spullen moet kunnen, dus ga niet te ver de hoogte in.

Kies voor multifunctionele meubels

In een kleine ruimte is het verstandig om goed na te denken over de meubels die je aanschaft. Kies bijvoorbeeld voor een bureau met opbergvakken of lades om spullen op te bergen. Hiervoor kun je belangrijke spullen die je vaak gebruikt binnen handbereik opbergen.

Kies voor de juiste kantoorinrichting

Het maken van de juiste kantoorinrichting is essentieel voor een functionele en aantrekkelijke werkplek. Zet je bureau, kasten en andere meubels op de juiste plaats zodat  de meeste ruimte overblijft. Hierdoor heb je wat extra ruimte om je heen, wat ook helpt om de rust te bewaren.

Maak gebruik van technologie

In een kleine ruimte is het belangrijk om slim om te gaan met technologie. Kies bijvoorbeeld voor een draadloos toetsenbord en een draadloze muis, zodat je geen last hebt van kabels die in de weg zitten. Ook kun je gebruik maken van een extra beeldscherm, zodat je meer schermruimte hebt om op te werken. Let er wel op dat je niet te veel technologie gebruikt, dit kan juist voor afleiding zorgen.

Zorg voor voldoende ventilatie

Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor een productieve werkplek. Zorg daarom voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld door regelmatig een raam open te zetten. Ook kun je gebruikmaken van een luchtzuiverende plant, zoals een Sansevieria, om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een goede luchtkwaliteit zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat je productiever bent. Zorg dus altijd voor voldoende frisse lucht op je werkplek.