Die moet je weten over kruipruimte isoleren
De kruipruimte isoleren is een goed idee, want je kunt er veel profijt van hebben. Met het isoleren van de kruipruimte kun je bijvoorbeeld vochtproblemen voorkomen en schimmels en bacteriën krijgen geen kans meer om zich te vermeerderen. Het isoleren van een kruipruimte zorgt er ook voor dat de temperatuur in huis aangenaam is en blijft en dat je dus ook minder hoeft te stoken om het warm te hebben. Met als bijkomstig voordeel dat je flink kunt besparen op de torenhoge energierekening. In onze blog vertellen we meer over het isoleren van de kruipruimte en wat je erover moet weten.
Is iedere kruipruimte isoleren mogelijk?
Veel mensen vragen zich af of iedere kruipruimte isoleren wel mogelijk is en het antwoord is ‘ja’. Er zijn altijd mogelijkheden om te isoleren, maar de wijze waarop je kunt isoleren verschilt wel. Afhankelijk van hoe groot je kruipruimte is en of die wel toegankelijk is. De ideale situatie is dat je een kruipruimte hebt die minimaal 50 centimeter hoog is en die ook bereikbaar is. Dan zou je dus bijvoorbeeld de onderkant van je vloer kunnen isoleren. Dat is de snelste en ook de makkelijkste methode.
Je hebt natuurlijk ook keuze uit verschillende isolatiematerialen, zoals EPS parels en isolatiekorrels. Of je kunt kiezen voor dekens of platen van bijvoorbeeld glaswol. Ieder materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Parels en korrels kunnen namelijk verschuiven door weersomstandigheden en dan loop je het risico dat bepaalde delen van de ruimte wel en andere delen juist niet goed geïsoleerd zijn. Met platen of dekens van glaswol kun je wel enorm goed isoleren terwijl het isolatiemateriaal ook nog eens de benodigde Rc-waarde van 3,7 heeft.
Kruipruimte isoleren zonder toegang tot de ruimte
Wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is, kun je nog steeds de kruipruimte isoleren. Maar het is een pittige klus die ook het beste door een specialist kan worden uitgevoerd. De specialist kan van buitenaf het isolatiemateriaal, zoals EPS parels of PUR-schuim in de ruimte spuiten, maar dit gebeurt grotendeels met inzicht en op gevoel. Een goede bouwtekening van de woning helpt hierbij om te bepalen hoe de kruipruimte eruitziet en hoeveel m² aan isolatiemateriaal benodigd is.
Het isoleren van een kruipruimte die lager dan 50 centimeter is
Ook te lage kruipruimtes kunnen nog steeds geïsoleerd worden, maar ook dit vergt iets meer werk en inzicht. Je kunt bijvoorbeeld onderzoeken of het dieper uitgraven van een kruipruimte tot de opties behoort. Door het dieper uitgraven van een kruipruimte kun je die verhogen en dat geeft weer mogelijkheden om op een traditionele wijze de kruipruimte isoleren.
Als je geen mogelijkheden hebt
In sommige gevallen is het gewoon echt niet mogelijk om een kruipruimte isoleren. Dat is jammer, maar dan is er nog geen man overboord. Dan kun je de vloer aan de bovenkant isoleren. Dit is wel een ingrijpende klus waarbij de oude vloer eruit moet en ook je leefvloer moet je verwijderen. De constructievloer wordt opnieuw opgebouwd, geïsoleerd met materiaal naar keuze en afgewerkt met een topvloer en mooie leefvloer. Het vergt niet alleen meer werk, maar de oplossing is ook een stuk duurder.
Zijn er nog vragen onbeantwoord? Vraag het dan aan de experts van www.isolatiespecialist.nl.