Houten vloeren: tips voor gebruik en onderhoud

De houten vloer is een klassieker, die naast duurzaamheid ook gemakkelijk in onderhoud is. De vloer kan de hele toon van een huis aangeven en juist daarom is de optie van hout een klassieker die nooit uit de mode raakt.

Elegant en tijdloos, de houten vloer is een keuze die zorg vereist, aangezien het een goede investering en periodiek onderhoud impliceert. Bekijk onze tips voor het kiezen van het beste type en hoe het schoon te maken!

Hoe kies je een goede hardhouten vloer

Bij de keuze van jouw vloer is het belangrijk te weten dat deze van verschillende boomsoorten kan worden gemaakt, wat van invloed is op de uiteindelijke prijs. Begrijp de verschillen van elk van hen:

  • Massief houten vloeren: zoals de naam al zegt, worden deze gevormd door het massief snijden van hout. Dit is een zeer sterke en bestendige optie.
  • Multi Samengestelde houten vloer: gevormd door kleine gekruiste stokken massief hout, geselecteerd op kleur. Deze optie is zeer resistent en loopt minder risico op kromtrekken.
  • Multi Gestructureerde houten vloer: deze wordt gevormd door fineer van verschillende houtsoorten dat als basis met elkaar wordt gekruist en vervolgens wordt bekleed met een edele houtsoort, afgewerkt met vernis, dat meer glans en stevigheid geeft.
  • Multi Laminaatvloeren: de basis wordt gevormd door verschillende soorten hout, vervolgens wordt het bedekt met een laag hardhout, maar dun. Dit is een stevige optie, maar minder bestendig in vergelijking met multi structuur.

Voorzorgsmaatregelen bij het schoonmaken

Het schoonmaken van houten vloeren is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar een bezem met zachte haren of een stofzuiger te gebruiken en vervolgens een vochtige doek met alleen water.

Het is belangrijk op te merken dat gecoate houten vloeren niet in de was hoeven te worden gezet. Sommige soorten houten vloeren moeten in de was worden gezet: in dat geval is het belangrijk de vloer grondig te reinigen, stof te verwijderen en de was aan te brengen volgens de aanbevelingen op de verpakking. Praat in ieder geval van tevoren goed met de installateur van jouw vloer en begrijp of er al dan niet was moet worden gebruikt.

Het is vermeldenswaard dat een goed onderhouden houten vloer vele jaren mee kan gaan, dus het is belangrijk om er goed voor te zorgen. In geval van krassen of vlekken, zoek een vakman om het stuk te schrapen en te restaureren, zodat het een vernieuwing wint en je de vervanging niet hoeft uit te voeren.

Met een zeer eenvoudig onderhoud is het mogelijk om thuis een mooie en glanzende houten vloer te hebben, zonder zorgen!

Bron: www.stylishcolors.eu