Tuintafel – buiten aan tafel genieten

Een goede tuintafel mag niet ontbreken in tuin of op je terras. Dit is dé plek om lekker buiten samen te eten of een drankje te doen. Houd je van sfeer en warmte dan is een teakhouten tafel mooi. Wil je niet te veel gedoe met schoonmaken, dan voldoet eentje van Polywood, een type kunststof. Of HPL (High Pressure Lamite), een andere kunststof variant. Het meest gewild zijn echter natuurstenen, keramieken en stalen tuintafels.

Natuurstenen tuintafel

Natuursteen verhoudt zich prachtig tot je tuin. Het is alleen de vraag welk soort steen je graag ziet. Elke steensoort heeft een eigen uitstraling, namelijk. En die moet wel wat passen bij je eigen tuininrichting en de verdere tuinmeubels op je terras. Wat zijn de meest voorkomende keuzes bij natuursteen?

• Graniet (gepolijst of gevlamd)

• Chinees hardsteen

• Leisteen

• Hardsteen uit België

• Marmer

• Chinees basalt

Een natuurstenen tafelblad is zwaar en daarom is een goed onderstel dan ook heel stevig. Bijvoorbeeld een voetstuk van staal. Onderhoud van natuursteen vergt wel zo nu en dan een vochtig doekje. Wees voorzichtig met chemische schoonmaakmiddelen. Lang niet alle natuursteen reageert daar even goed op. 

Granieten tuintafel

Van alle soorten natuursteen is graniet wel de meest geschikte voor terras of tuin. Het is letterlijk keihard en heeft een kenmerkende spikkeltjesstructuur. Een mooi granieten blad is hittebestendig, stoot- en slijtvast en laat niet snel krassen toe. Houd je van een glanzend blad in je tuin? Dan is gepolijst graniet de oplossing. Wil je je tafelblad minder gladjes en moet het iets van een structuur tonen? Kies dan voor de gevlamde variant van graniet. Heel chique staat een tuintafel van formaat en graniet kun je krijgen in lengtes van meer dan 3 meter. Schoonmaken is zo gepiept, blijf alleen weg van bijtende schoonmaakmiddelen. Dus geen bleekmiddelen voor graniet en dat geldt eigenlijk voor alle natuursteen.

Tafel van keramiek

Keramiek is zo gek nog niet in de tuin. Begonnen als klei is het gebakken en geglazuurde eindproduct keramiek. Stootvast, bestand tegen slagen en schokken en eigenlijk niet door weer en wind aan te tasten. Bovendien is een keramische tuintafel UV bestendig, dus die gaat niet snel verkleuren. Of je moet al een pot op de tafel zetten en die op exact dezelfde plek maanden laten staan. Keramisch materiaal neemt een grote vogelvlucht. Steeds worden er weer nieuwe materiaalsoorten ontdekt. Een van de laatste uitvindingen is Dekton. Het mooie van een Dekton tafelblad is dat je op je terras ineens een luxe element erbij krijgt maar dat het niet zoals natuursteen om geregeld onderhoud vraagt. 

Stalen tafel in de tuin

Denk bij stalen tuintafel niet meteen aan een tafelblad van staal. Dat staat minder gezellig en doet ietwat fabrieksmatig over. Met een stalen tafel wordt bedoeld dat het onderstel van dat materiaal is gemaakt. Het is veel sterker dan aluminium en heeft een behoorlijke draagkracht. Ideaal voor zwaar tropisch hardhout of een kloek basaltblad. Zo krijg je een tafel op je terras die niet zoals z’n plastic voorganger bij een beetje storm ineens zijwaarts gaat. Heb je een geraffineerd of artistiek onderstel op het oog? Combineer die dan eens met een glasplaat als tafelblad. Dan houd je het voetstuk mooi in het oog. En door de transparantie van het glas komt je belangrijkste terrasmeubel niet zwaar over.