hovenier in Hengelo

Van ontwerp naar onderhoud van je tuin

De eerste stap in het ontwikkelen van je tuin is het ontwerp. Deze kan gemaakt worden door een hovenier. Dit ontwerp kan later worden gebruikt als plattegrond voor het aanleggen van de nieuwe tuin. Er zit enige variatie in deze plattegronden, het kan namelijk een erg eenvoudige schets zijn, maar ook een erg gedetailleerde blauwdruk. Verder kan er een beplantingsplan en een verlichtingsplan worden toegevoegd aan het tuinontwerp. De simpele schetsen worden het meest door hoveniers gemaakt, terwijl deze uitgebreide plannen vaak door een tuinarchitect gemaakt worden. Overal zijn wel hoveniers beschikbaar die de basis kunnen vastleggen, zoals hovenier borne of tuinman hengelo.

Het aanleggen van je nieuwe tuin

Als het ontwerp van je tuin eenmaal gemaakt is, dan kan deze worden aangelegd. Tijdens de tuinaanleg worden verschillende taken uitgevoerd door de hoveniers. Ten eerste geven ze advies over welke planten bijvoorbeeld het beste passen. Verder doen ze ook het grondwerk zoals afgraven, egaliseren of het ophogen van een bepaald stuk grond. Daarbij voeren ze grond en zand ook af en aan. Ze leggen bestrating aan zoals een tuinpad of terras en een gazon of kunstgras. Hoveniers zijn ook beschikbaar voor de aanleg van een vijver etcetera. Zaken zoals tuinafscheidingen, schuttingen en overkappingen vallen ook binnen het takenpakket.

Het onderhoud van de tuin

Als je tuin eenmaal is aangelegd, dan moet deze ook onderhouden worden. Zeker als je een grote tuin hebt, kan het handig zijn om een hovenier in te huren. De hoveniers snoeien alle bomen, struiken, heggen en andere planten die eventueel korter gemaakt moet worden. Daarbij verwijderen ze onkruid en bestrijden ze dit, zodat het minder snel terug komt. Verder onderhouden ze het gazon door het gras te maaien, de vijver wordt schoongemaakt en de filters hiervan gereinigd. De tuin wordt ook gelijk bemest tijdens het onderhoud. Als laatste wordt de tuin schoongemaakt en het blad geruimd.