infrarood paneel

Waarom zou je infrarood panelen gebruiken?

Een infrarood paneel genereert warmte die vergelijkbaar is met die van de zon. De vrijgekomen infraroodstralen worden gemakkelijk geabsorbeerd door items in je huis, waardoor de temperatuur van hun omgeving geleidelijk stijgt. Infrarood panelen verhogen de temperatuur van de ruimte wanneer koele oppervlakken opwarmen. Naast het verwarmen van je huis bieden infraroodstralers nog tal van andere voordelen.

Infraroodpanelen zorgen voor bijna onmiddellijke warmte

De infraroodwarmte van het paneel wordt vrijwel onmiddellijk afgegeven, zodat je niet hoeft te wachten tot een kamer is opgewarmd. De kosten van het gebruik van een infraroodpaneel in vergelijking met een elektrische convectie verwarming zijn veel lager omdat ze minder vermogen nodig hebben om hetzelfde warmteniveau te leveren. Een infraroodpaneel van 600 W biedt bijvoorbeeld hetzelfde comfort als een convectieverwarming van 1500 W. Ze hebben dus ongeveer een derde van de input nodig en zijn dus goedkoper in gebruik.

Differentiële kamertemperaturen in kleinere kamers

Warme lucht stijgt naar het plafond door middel van convectie verwarming, terwijl koude lucht naar de vloer stroomt. Aangezien temperatuurschommelingen in een ruimte veel lager zijn bij infraroodverwarming, kun je genieten van een meer constante temperatuur zonder koude plekken. Infrarood verwarmt vaste materialen. Je kunt ze richten op vochtige muren helpen om ze uit te drogen, waardoor schimmelvorming wordt verminderd.

Eenvoudig en goedkoop te installeren

Infrarood panelen worden volledig aangedreven door elektriciteit, waardoor een boiler en ander sanitair niet nodig is. De panelen kunnen ook gebruikt worden om een heel huis te verwarmen. Omdat ze naar behoefte kunnen worden in- en uitgeschakeld, kun je eenvoudig een systeem maken voor elke ruimte.

Het is gunstig voor je gezondheid

De zon produceert van nature infrarood, waardoor je je op een zonnige maar toch ijskoude winterdag lekker warm kunt voelen. Dit is niet hetzelfde als UV-straling, die zich aan de andere kant van het zichtbare lichtspectrum bevindt en zonnebrand en huidbeschadiging veroorzaakt. Deze infrarood straling wordt door het lichaam opgenomen, waardoor het de bloedsomloop stimuleert. Dit biedt een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, waaronder verbetering van de immuunfunctie, ontgifting en vermindering van gewrichtsstijfheid. Omdat infrarood geen lucht gebruikt om warmte over te brengen, is er aanzienlijk minder luchtbeweging. Dit betekent dat stof en allergenen niet door een ruimte worden verplaatst.

Het is energiezuinig

Infrarood panelen verbruiken veel minder energie dan conventionele verwarmingen. Sommige infrarood panelen kunnen al op 300 watt vermogen werken, terwijl 800 watt voldoende is om een kamer te verwarmen. Het reflecterende metaal dat in het ontwerp wordt gebruikt, draagt bijna alle gegenereerde warmte over. Bovendien is het niet nodig om de verwarming van tevoren aan te zetten om de ruimte voor te verwarmen, omdat er snel warmte wordt geleverd.