Wat is industriële inrichting?

De industriële inrichting is naar ons land komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten. Om precies te zijn is het afkomstig uit New York, waar gebouwen uit de 19e eeuw hip zijn geworden door hergebruik. Eerst waren het kunstenaars die er al pionierend gingen wonen. Vandaag de dag is het een toonaangevende leefstijl geworden. Hoe komt dit en wat zijn precies de kenmerken ervan?

De gietijzeren gevel is typerend voor deze stijl van wonen. Het is een Amerikaanse uitvinding, goedkoper dan steen of baksteen en gemakkelijk te bewerken. Oorspronkelijk werd het gebruikt om oude gebouwen te versieren, maar al gauw kwam het in zwang om het ook in nieuwbouw te betrekken.

SoHo

In het SoHo gebied in New York is deze voormalige nieuwbouw razend populair geworden. Het betreft voormalige pak- en opslaghuizen. In de jaren zestig stonden deze gebouwen zelfs op de nominatie om gesloopt te worden.

Voor de pandbezitters waren er louter lege zolders die te klein waren voor het produceren van goederen. Ze bleven leeg staan totdat de kunstenaars deze plekken gingen bezetten. De oncomfortabele woonruimtes vormden voor hen de ideale ateliers.

Eind jaren zestig gingen ze zich organiseren en streden voor het behoud en verbetering van deze plekken. Ze werden populair onder de bevolking door de lessen in zelfbescherming die ze gratis aanboden. Er werden onder hun hoede burgerpatrouilles gevormd en voor het eerst in lange tijd voelden mensen zich weer veilig in hun buurt.

Als kroon op hun werk werden de zolders officieel erkend en mochten de kunstenaars er blijven wonen. Van overheidswege werd besloten dat ze geen bedreiging vormden. Tegenwoordig bevinden zich er het duurste woningbezit in SoHo.

Architectonische elementen

Waar er oorspronkelijk gestreden werd om een ruimte die niemand wilde, is de levensstijl en dan voornamelijk het interieur van de kunstenaars prestigieus geworden. De architectonische elementen worden gekenmerkt door hoge plafonds, grote open ruimtes, grote ramen en de gietijzeren gevels.

Zo hebben de oorspronkelijke zolders of lofts een open plan voor de keuken, woonkamer en eetkamer. Het is gecombineerd tot één grote ruimte. Tegenwoordig wordt deze stijl industrieel genoemd.  In een dergelijk interieur is een bepaald soort meubilair uitermate passend.

Zo vallen industriële tafels op door een strak design, meestal van ijzer en hout. Zwart, staal en glas zijn andere elementen die goed vallen binnen deze manier van inrichten. Het is minimalistisch, ruimtelijk en geordend.

Dat wil niet zeggen dat het dan ook ongezellig is. In de meeste lofts is dan ook een bartafel aanwezig, wat natuurlijk de sfeer bevordert. Er zijn natuurlijk geen richtlijnen, maar over het algemeen is het gebruik van ruwe en robuuste materialen een kenmerk van de industriële inrichting.