Wat moet je weten over de houten regenton?

Als jij regenwater op wilt vangen, dan is een houten regenton een van de opties die je hiervoor hebt. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kunststof exemplaar of een vijver graven, om wat voorbeelden te noemen. Veel mensen vinden een houten regenton niet alleen praktisch, maar ook gewoon erg mooi. Mooier dan kunststoffen exemplaren. Maar voordat je er eentje gaat kopen, wil jij natuurlijk graag weten of er ook bepaalde punten zijn waar je op moet letten en die je van tevoren moet weten. Zo weet je zeker dat je straks een goede keus maakt.

Houtsoort van houten regenton

Er zijn heel veel verschillende soorten bomen en die leveren natuurlijk ook weer allemaal verschillende soorten hout op. Als je een houten regenton gaat kopen, dan kun je kiezen voor een vat dat al een eerder leven heeft gehad, bijvoorbeeld als whiskyvat. Maar wil je een nieuwe ton kopen, dan doe je er goed aan om te kiezen voor eentje die gemaakt is van kastanje hout. Waarom nu juist deze houtsoort? Kastanje is:

  • bestand tegen veel verschillende weersomstandigheden
  • een milieuvriendelijk product
  • sterk en blijft tot wel 25 jaar goed

Veel mensen realiseren zich niet dat houtsoorten veel verschillende eigenschappen kunnen hebben, afhankelijk van de boomsoort. Sommige houtsoorten zijn heel hard en kun je niet goed buigen. Andere zijn zacht, maar daardoor ook kwetsbaar. Een houten regenton van kastanje is erg sterk en gaat daardoor lang mee. Dat heeft ook te maken met het feit dat het tegen extreme weersomstandigheden kan. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hete en droge zomers of ijskoude winters het vat zullen beschadigen! Kastanjes hebben tijdens het groeiproces bovendien geen bijzondere verzorging nodig en ze doen het goed hier in Nederland. Daardoor is het ook een milieuvriendelijke keus als je kiest voor een dergelijke houten regenton!

Aandachtspunten

Als je een nieuwe houten regenton hebt gekocht en er komt wat water in, dan zul je waarschijnlijk hier en daar lichte lekkages zien. Dit is niet iets om je druk om te maken, het klinkt misschien wat vreemd maar dit hoort zo. In hout zitten vaak kleine scheurtjes en de planken sluiten in eerste instantie misschien niet overal helemaal perfect aan. Dit probleem lost zichzelf op. Het hout zuigt zich namelijk vanzelf vol met water en gaat vervolgens uitzetten. Daardoor gaan alle kiertjes en scheuren gewoon dicht! Het is daarom ook aan te raden om je nieuwe houten regenton de eerste twee weken helemaal vol water te doen. Het materiaal heeft dan alle kans om zich vol te zuigen. Dit is ook de oplossing als je ziet dat de banden die om de ton zitten ietsje los zitten. Ook dit lost vanzelf op als de planken uit gaan zetten. Als je een kraantje van hout erbij kiest, dan is het om dezelfde reden aan te raden om deze een paar dagen in een bakje met water te leggen. Zo voorkom je latere lekkages. Ben jij op zoek naar een houten regenton, ga dan naar regenton.nu, zij verkopen deze namelijk in verschillende maten en varianten!