keuken voorbeelden inspiratie

Waterontharder werking en voordelen

Een waterontharder is een apparaat dat de hoeveelheid mineralen die het water hard maken, zoals calcium en magnesium, in het water vermindert. Dit gebeurt meestal door middel van ionenuitwisseling, waarbij harde ionen zoals calcium en magnesium worden vervangen door natriumionen.

De waterontharder werking is als volgt. Het harde water stroomt door de ontharder en passeert een harsbed dat geladen is met natriumionen. De harde ionen zoals calcium en magnesium worden vervolgens opgevangen in het harsbed en daarna vervangen door natriumionen. Dit proces wordt ionenuitwisseling genoemd. Na verloop van tijd raakt het harsbed verzadigd met calcium- en magnesiumionen en moet het worden geregenereerd. Dit gebeurt door het spoelen van het harsbed met een zoutoplossing die de verzamelde calcium- en magnesiumionen wegspoelt en vervangt door natriumionen. In dit artikel vertellen we je alles over de werking van een systeem dat je water filtert en wat de voordelen zijn van het gebruik van een dergelijk systeem.

Zachter water door filtering van het water

De waterontharder werking van de verschillende soorten waterontharders is meestal op basis van ionenwisseling. De hars die in onze systemen zit, neemt 100% van het aanwezige kalk in het water op. Die hechten zich aan de harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. Op een bepaald moment is er bij de natriumionen geen ruimte meer voor calciumdeeltjes en magnesiumdeeltjes omdat er verzadiging optreedt. Op dat moment mag je de harsbolletjes gaan schoonspoelen. Dit proces heet het ‘regenereren’ of het regeneratieproces. Water met daarin opgelost zout, spoelt de kunsthars schoon. Alle deeltjes worden afgevoerd via het riool en dat zorgt ervoor dat de harsbolletjes weer geladen zijn met natriumionen. Zo kun je telkens blijven genieten van kalkvrij water. 

Effecten waterontharder werking

De effecten van de waterontharder werking zijn duidelijk. Het belangrijkste resultaat is dat het de aanslag van kalk aanzienlijk vermindert. Een waterontharder reduceert de opbouw van kalkaanslag op leidingen, kranen, apparaten en in jouw douche of je bad. Dit vermindert de noodzaak voor regelmatige reiniging ervan en verlengt de levensduur van jouw apparaten aanzienlijk. Daarnaast is het beter voor zowel huid als haar. Hard water kan droogheid en irritatie van de huid veroorzaken. Daarbij kunnen er zeepresten achterblijven op de huid en dat kan op den duur nog meer irritatie veroorzaken. Met zacht water voelt de huid zachter en minder droog aan en is je haar veel makkelijk te handelen.

Kostenbesparing op verschillende vlakken

Bij waterontharder werking zul je merken dat je op verschillende manieren kosten gaat besparen. Zo scheelt het behoorlijk in de kosten van het gebruik van energie. Kalkaanslag op de verwarmingselementen van apparaten kan de efficiëntie verminderen en het energieverbruik ervan aanzienlijk verhogen. Een waterontharder helpt dit te voorkomen en kan hierdoor leiden tot besparing op zowel energie als kosten. Verder heb je veel minder reinigingsmiddelen nodig om je apparaten schoon te houden en daarnaast verbruik je minder zeep en shampoo omdat het water makkelijker schuimt. Dat betekent dat een kleine hoeveelheid zeep genoeg is om te gebruiken.

Waterontharder werking voordelen

De waterontharder werking is ook goed voor het milieu. Met een waterontharder verbruik je, zoals gezegd, minder zeep en schoonmaakmiddelen. Dit is beter voor het milieu omdat deze middelen minder vaak hoeven te worden geproduceerd en weggegooid. Daarnaast zijn veel van die producten schadelijk voor het milieu.