Zelf je keuken ontwerpen of een professionele keukenontwerper inschakelen?
Het plaatsen van je nieuwe keuken start met het maken van het ontwerp. Je kunt dit proberen zelf te doen, maar een mooie keuken ontwerpen laat je het best over aan een professionele keukenontwerper. Bij het ontwerpen van je nieuwe keuken komen veel meer zaken kijken dan je wel denkt. Je kunt zelf wel een eenvoudig ontwerp op papier zetten. Maak daarbij gebruik van een van de vele online software programma’s en keukenplanners. Wanneer je dit werk volledig voor je rekening neemt is de kans groot dat je belangrijke facetten vergeet.
Beschikbare ruimte en budget
Kies een haalbaar keukenontwerp. Hou dus zeker rekening met de beschikbare ruimte. Zo is een kleinere ruimte niet geschikt Is de ruimte voor een keukeneiland. Bij een grote keuken hou je het ontwerp praktisch met genoeg bewegingsruimte tussen de keukenzones. Bepaal vooraf ook je budget en wijk daar niet meer vanaf. Dat vergemakkelijkt je uiteindelijke keuze.
De indeling van je keuken ontwerpen
De juiste indeling van je keuken bepaalt je gebruikscomfort. Een handige keuken indeling bestaat uit minstens vijf zones, namelijk de:
- Afval- en spoelzone
- Voorbereidingszone met het werkblad
- Kookzone
- Bevoorradingszone
- Opbergzone
Respecteer de keukendriehoek
Die wordt gevormd door de denkbeeldige verbinding tussen je spoelbak, ijskast, het kookvuur en de zone waar de grootste activiteit in de keuken plaatsvindt. De zijden van de driehoek zijn niet te lang, maar ook niet te kort. Je keuken ontwerpen met te korte afstanden zorgen voor te weinig bewegingsruimte, te lange zijden zorgen voor te veel bewegingsruimte en dat is verre van praktisch.
De vorm van je keuken
De meest gekozen keuken ontwerpen in vormen zijn:
- Recht
- L-vormig
- U-vormige
- Parallelle keukens
- Keukens met een keukeneiland
Opbergruimte en look van je keuken ontwerpen
Je hebt beter te veel dan te weinig opbergruimte. Bepaal dus vooraf wat je waar je in je keuken wilt opbergen. Hou zeker ook rekening het soort keukenkasten. Je hebt de keuze uit hoek-, lade-, rolluik-, kolom en bovenkasten. Dan moet je ook nog nadenken over welke look je wilt. Die wordt vooral bepaald door het materiaal en de kleur van de keukenkasten. De meest populaire materialen voor keukenkasten zijn massief hout, fineer, kunststof en lak. In een kleine ruimte passen lichte kleuren. Die maken een kleinere ruimte optisch groter. In grotere ruimtes passen zowel donkere als felle kleuren.
Het werkblad van je nieuwe keuken
Een goed werkblad is hygiënisch, onderhoudsvriendelijk en hitte-, kras- en vlekbestendig. De meest gekozen materialen keukenbladen zijn:
- Composiet: bestaat uit kunststof en kleine deeltjes natuursteen. Composiet is krasbestendig, waterdicht en hygiënisch.
- Graniet: Is kras- en hittebestendig maar wel poreus. Dat voorkom je met een gepolierd granieten werkblad.
- Hout met een beschermende toplaag.
- Inox: veel gebruikt bij moderne keukens met een industriële look. Inox is vocht- en hittebestendig én onderhoudsvriendelijk.
- Beton: een werkblad in gepolierd beton voorkomt om vlekken en is onderhoudsvriendelijk.
- Kunststof: bestaat uit een onderlaag in multiplex en een afwerkingslaag uit laminaat.
De ideale hoogte van je werkblad is aangepast aan je grootte en varieert tussen de 90 en 95 centimeter met een minimumdikte van drie centimeter. Vergeet bij je keuken ontwerpen het aantal stopcontacten en de nodige leidingen niet. Breng voor de nodige inspiratie eens een bezoekje aan de website van Superkeukens!