Betonvloer in de woonkamer

Betonvloer in de woonkamer

Wat is nu een betonvloer nu eigenlijk?

Bij ons komen regelmatig vragen binnen over betonvloeren. Ze zijn steeds zichtbaarder in menig interieur, waardoor mensen gaan vragen wat een betonvloer nu eigenlijk is en wat ze ermee kunnen. Terechte vraag, want niet iedereen laat zomaar beton in zijn huis storten. Dus ‘wat is nu eigenlijk een betonvloer’? Wij zijn het voor u gaan uitzoeken.

Meer dan een grauwe grijze vloer

Wat veel mensen denken is dat vrijwel iedereen aangeeft dat het een saaie, grijze en grauwe vloer is die men vooral in loodsen en magazijnen ziet. Perfect voor pallettrucks en heftrucks om overheen te rijden. Dat is ten dele waar. En vroeger was dat natuurlijk ook de enige toepassing voor een betonvloer. Maar ook de betonvloer is geëvolueerd. De betonvloer is vandaag de dag een hippe moderne vloer, die veel mensen (met goede smaak) in hun woonkamer laten storten, vanwege de mooie beschikbare kleuren en de rust en ruimte die zo’n vloer biedt. Ze worden daarom ook veel bij hippe bedrijven gelegd. Vanwege de moderne uitstraling en het weinige onderhoud dat beton nodig heeft.

Eigenschappen van de moderne betonvloer?

Beton is een kunstmatig gemaakt materiaal met steenachtige eigenschappen van bindmiddel met cement en/of grind. Een betonvloer die in huis wordt gestort is in de basis dan ook een stevige dragende constructievloer, die naar wens nog afgewerkt kan worden met een dekvloer. Als het beton niet mooi egaal – dus ruw – is, kan er overheen geschilderd worden.

Ruw en open beton

Ruw beton wordt in een betoncentrale gemaakt en door een betonbedrijf in een betonmixer-vrachtwagen naar de locatie gebracht waar het beton nodig is. Ruw beton heeft een open structuur, zodat water er goed in kan trekken. Dat beton is geschikt voor vloerplaten of wandplaten, heipalen, stoepranden en trottoirtegels. Als het ruwe beton niet mooi egaal is, kan er een gladde dekvloer over worden aangebracht.

Gepolijste of gevlinderde betonvloer

Voor in de woonkamer is een gevlinderde betonvloer zeer mooi. Wat is dat? Het beton wordt dan na het storten gevlinderd met een vlindermachine. Hierdoor wordt het oppervlak mooi glad en egaal. De voordelen van een gevlinderde betonvloer zijn dat het een zeer harde vloer wordt, die eenvoudig te reinigen is en waar vuil en vet nauwelijks in kunnen doordringen. Tijdens het vlinderen van het beton kan het ook gekleurd worden in vele fraaie kleuren. Informeer gerust eens bij een betonbedrijf over de mogelijkheden van een gevlinderde betonvloer in uw woonkamer. Ook de betonvloer een mooie kleur geven is dan mogelijk.

Meer woonblogs?

Wilt u meer blogs lezen over wonen? Klik dan hier.