Hoe kies je de juiste vloer?

Bij het kiezen van de juiste vloer spelen veel factoren een rol. Zo moet je de vloer natuurlijk mooi in het interieur vinden passen, wil je graag binnen je budget blijven, moet je nadenken over vloerverwarming en rekening houden met waarmee de vloer het te verduren krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spelende kinderen of aan huisdieren. Kies je voor een houten vloer, laminaat, pvc, tapijt of tegelvloer? In dit artikel proberen we je een handje op weg te helpen. 

Denk praktisch na

Zoals al eerder genoemd, is het bij het kiezen van de juiste vloer handig om rekening te houden met de factoren waarmee de vloer het te verduren krijgt. Heb je jonge kinderen of harige huisdieren waardoor de vloer snel vies wordt? Dan wil je een vloer die makkelijk te reinigen is. In dat geval kan je het beste voor een versie van een houten vloer gaan, in plaats van bijvoorbeeld tapijt. Heb je een groot oppervlak om te bedekken maar ook een klein budget? Dan kan je die houten vloer beter nog even links laten liggen. 

Houd rekening met de ruimte 

De ruimte waarin de vloer komt te liggen speelt ook een grote rol in het maken van de juiste keuze. Het materiaal waaruit de vloer moet bestaan is sterk afhankelijk van de ruimte waarin deze komt te liggen. Zo is het in de keuken en badkamer bijvoorbeeld verstandig om rekening te houden met de hogere luchtvochtigheid en is een houten vloer daardoor vaak al  geen geschikte keuze. In de slaapkamer vinden veel mensen het prettig om tapijt aan te brengen vanwege het warme gevoel aan de voeten. Dit is echter weer minder geschikt voor de woonkamer, omdat het lastiger te reinigen is. 

Schakel een expert in

Hoewel het een kleine investering is, kan een advies van een vloertechnisch adviesbureau goud waard zijn. Een vloerexpert, zoals Gerlof Hofmeijer Consultancy, kan de ondergrond waarop jij je vloer wilt plaatsen aan een grondig technisch onderzoek onderwerpen. Zo kan er vast worden gesteld of de ondergrond geschikt is voor het soort vloer dat er op deze ondergrond gelegd gaat worden. Op deze manier kom jij niet met verrassingen te zitten, wat jou een hoop geld kan besparen op de lange termijn.