Dakkapel bouwtekening: alleen al om je budget te bewaken

Je beseft pas echt wat je aan licht en ruimte hebt gewonnen nadat je je dakkapellen op je dak hebt laten plaatsen. Het verschil is enorm. Je hebt meer sta- en zelfs loopruimte. Je zolderruimte doet anders aan, hij oogt groter en het is er ineens prettiger vertoeven. Kan zomaar een leuke hobbyruimte worden. Of, in deze tijd ook trendy, een kantoor-aan-huis. Niet voor niets is een dakkapel een van de meest voorkomende kleine bouwprojecten. En zoals alles in de bouw begint ook zo’n project het best met een dakkapel bouwtekening.

Niet alleen de kapel, ook je dak verdient aandacht bij de bouw

Tekeningen gaan vaak hand in hand bij vergunningsaanvragen. Heb jij nu net kapellen gepland op de voorzijde van je dak? Dan wijst een korte check bij het omgevingsloket al uit dat er een vergunning nodig is. Bij die aanvraagpapieren hoort ook een gedegen dakkapel bouwtekening. Dat is veel meer dan een aanzicht schets. Ieder dak is weer anders. De bouwkundig tekenaar die voor jou zo’n tekening kan verzorgen, levert bij de tekeningen ook constructieve berekeningen aan. Want je wilt niet hebben dat er straks verkeerde spanten worden doorgezaagd om je kapellen te plaatsen. Voor slechts een paar honderd euro heb je al zo’n tekening. En ontzorgt het servicebureau ook nog het hele vergunningentraject.

Een dakkapel bouwtekening is ook een technisch hulpmiddel

Er komt meer kijken bij een dakkapel dan een gat in het dak maken en daar de kapel omheen timmeren, kozijn en glas erin en dakleer eroverheen. Een huis is natuurlijk geen lego. De bouwtekenaar gaat dan ook niet alleen aan de slag met aanzichttekeningen maar ook met technische details en constructie adviezen. Hij checkt de brandveiligheid van de geplande kapel en houdt zich bezig met ventilatie vragen. Na zijn teken- en rekenwerk weet je zeker dat je dakkapel gaat voldoen aan de strenge eisen van het Bouwbesluit.

Verzwakt bouwen is verzakt bouwen

De gedachte dat een dakkapel die gericht is op je achtertuin geen vergunning nodig heeft en jij dus geen dakkapel bouwtekening hoeft, is te simpel. Voor de gemeente hoeft het dan inderdaad niet. Toch is het meer dan verstandig er wel eentje te laten maken. Het wordt namelijk jouw dakkapel. En je wilt niet dat die gaat lekken. Of je dak verzwakt zodat de eerste grote storm een hap uit je te beweeglijke dak kan nemen. Ook al zijn er standaardpakketten te koop waarmee een dakkapel in elkaar te timmeren is, dat laat onverlet dat je wel in je eigen dak ook bezig moet. Een gat maken gaat snel, die zo maken dat je dak er sterk onder blijft, dat is een tweede. Daar helpen de constructieve aanwijzingen van zo’n bouwtekening nu juist bij.

Verbeter het werkproces met een allesomvattende dakkapel bouwtekening

Bovendien laat je waarschijnlijk zo’n klus uitvoeren door een vakman. De aannemer die bij je thuis komt, kun je wel heel wat wensen voorspiegelen. Maar de goede man zal vooral baat hebben bij exacte maten, materiaalkeuzes en wat hij met het dak zelf moet doen, om het niet te verzwakken. Zijn eerste oog gaat naar een dakkapel bouwtekening. Zo werkt hij sneller, efficiënter en hoeft hij niet steeds met ‘meerwerk’ aan te komen. Je bespaart dus flink met een bouwtekening.