De nadelen van een gietvloer: redenen om het niet te doen?

Het aanschaffen van een gietvloer doe je niet zomaar en de meeste mensen doen van tevoren wat onderzoek naar de voor- en nadelen van deze aankoop. De voordelen van gietvloeren zijn duidelijk en bekend: gietvloeren zijn naadloos, hygiënisch, veelzijdig, duurzaam, strak, onderhoudsarm en goed te combineren met vloerverwarming. Dat betekent dat het voor veel mensen een ideale keuze is. De nadelen worden uiteraard minder regelmatig genoemd, maar ze zijn er wel. Het is de vraag of je ze nadelen kunt noemen. Met de onderstaande informatie bepaal je het zelf.

  1. Een gietvloer is duur

Als je kijkt naar de gemiddelde prijs per vierkante meter, dan kun je inderdaad concluderen dat gietvloeren duur zijn. Je kunt rekenen op €80 tot €120 per vierkante meter voor een traditionele gietvloer of een betonlook vloer. Er zijn echter ook goedkope alternatieven voor iedereen die dit type vloer met een strak budget moet laten leggen. Gietvloeren met steentjes, bijvoorbeeld, zoals een troffelvloer, een grindvloer, een steentapijt of een marmertapijt zijn veel goedkoper en prijzen beginnen dan rond €30 per vierkante meter. Ook gaat de prijs per vierkante meter naar beneden als je een groter oppervlak aan kunt bieden. Daarbij gaat een gietvloer meer dan 50 jaar mee, dus op de lange termijn bespaar je zelfs geld vergeleken met de goedkopere opties.

  1. Gietvloeren zijn lastig te repareren

Dit nadeel is waar. Een gietvloer bestaat uit één ononderbroken laag van hars op de vloer en dat is lastig te repareren. Je kunt niet even een stukje weghalen en daar een nieuw stuk je in plaatsen, zoals bijvoorbeeld bij tegels en planken wel kan. Gelukkig zijn gietvloeren ook heel sterk en gaan ze eigenlijk bijna nooit kapot. Reparatie is dus niet vaak nodig. Gietvloeren zijn waterdicht een beschadigen niet als er vloeistof op gemorst wordt. Daarnaast zijn ze krasbestendig en dun, dus is de kans op deuken ook erg klein. Als er sprake is van slijtage, dan kun je altijd een nieuwe toplaag of coating aan laten brengen om je vloer nieuw leven in te blazen. Grote beschadigingen (scheuren en barsten) in je gietvloer zijn vaak het gevolg van een fout van de specialist.

  1. Het leggen van gietvloeren duurt lang

Een laatste nadeel dat veel over gietvloeren genoemd wordt is dan het lang duurt om hem te leggen. Dat is ook waar, want gietvloeren bestaan uit verschillende lagen en die moeten individueel drogen. Je kunt er van uit gaan dat er elke dag een laag kan worden aangebracht en dat je de kamers vijf dagen niet kunt betreden. Daarbij moeten ze helemaal leeg zijn. Dit levert overlast op, maar als je weet dat je een halve eeuw met de vloer kunt doen, zijn vijf dagen niet zo lang. Er worden ook nieuwe technieken en systemen ontwikkeld waarmee de gietvloer binnen een dag al gelegd kan worden en direct te betreden is. 

Met deze informatie heb je alle kanten van de medaille gezien en bepaal je zelf of een gietvloer voor jou de beste keuze is.