Een elektrische haard kopen? Vijf praktische tips

In Nederland wordt een elektrische haard steeds populairder. Een elektrische haard ziet er namelijk levendig en realistisch uit. Er zijn varianten die daadwerkelijk warmte afgeven en je hebt niet eens een afvoer nodig. Het klinkt allemaal zo makkelijk, maar toch is het handig om rekening te houden met de volgende tips. Lees dus vooral verder als je geïnteresseerd bent.

Meet altijd van tevoren

Heb je de ideale plek gevonden voor een elektrische haard? Dan is het wel belangrijk dat je alles gaat meten. Je kan het beter niet zelf gaan inschatten, want de kans is dan groot dat je het te klein, of juist te groot inschat. Als je alles goed hebt gemeten, weet je zeker dat het perfect past in de woonkamer. Om die reden wordt het dan ook aangeraden om echt een paar keer te meten om er zeker van te zijn dat er geen foutjes zijn gemaakt.

Inbouwen of niet?

Elektrische haarden kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de haard in de muur te bouwen. Het voordeel hiervan is dat het gewoon mooi weggewerkt wordt in de muur. Een elektrische haard kan ook los staan. Dit wordt ook wel een vrijstaande elektrische haard genoemd. Het voordeel hiervan is dat je alleen elektriciteit nodig hebt om het aan te kunnen sluiten.

Mogelijke functionaliteiten

Een elektrische haard is in veel gevallen niet alleen een haard. Tegenwoordig zitten er allemaal verschillende functionaliteiten op elektrische haarden. Als je hier echt naar op zoek bent, is het natuurlijk belangrijk dat je hier op let tijdens de zoektocht naar een elektrische haard. Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om de kleur van het LED licht aan te passen.

Blijf binnen het budget

Als je op zoek gaat naar een elektrische haard, is het van belang dat je daar de geschikte prijs voor betaalt. Om die reden is het handig om te werken met een budget die je van tevoren hebt vastgesteld. Houd dat budget gewoon in je achterhoofd als je bijvoorbeeld online zoekt naar een elektrische haard. Zo wordt de keuze makkelijker. Elke soort haard heeft een andere prijs. Een gashaard is bijvoorbeeld wat prijziger dan een elektrische haard.

Vergeet het stopcontact niet

Een elektrische haard zet je aan door middel van een stekker in het stopcontact. Je mag het stopcontact dus niet vergeten. Let als eerste even op de lengte van het snoer van de elektrische haard. Zit er wel een stopcontact in de buurt? Het is natuurlijk niet zo mooi als je de stekker door de hele woonkamer moet trekken. Zit er niet geen stopcontact, maar kan je er wel één plaatsen? Dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen.