Led paneel aanschaffen? Hier moet je op letten

De ledverlichting wordt steeds populairder in Nederland. Dit komt vooral door de hoeveelheid voordelen die ledverlichting met zich meebrengt. De voordelen hebben onder andere te maken met de duurzaamheid van ledverlichting. Led heeft namelijk een lange levensduur waardoor je langer kan genieten van je verlichting. Je kan ledverlichting verder in verschillende soorten aanschaffen op de markt. Eén soort is bijvoorbeeld een led paneel. Het is wel belangrijk om op een aantal zaken te letten als je led panelen gaat aanschaffen. Lees daarom vooral verder voor meer informatie.

De geschikte ruimte

Het is altijd belangrijk om te kijken naar het doel van de verlichting in een ruimte. Over het algemeen wordt een led paneel gebruikt in grote panden. Denk bijvoorbeeld aan een kantoorpand of een winkelcentrum. Led panelen geven namelijk veel licht af en zulke ruimtes hebben dat licht ook echt nodig. Led panelen worden niet vaak in een woning gebruikt, maar het kan wel. Een goede ruimte in je woning voor een led paneel kan de keuken zijn. Zo kan je alles goed zien als je heerlijk staat te koken. Verder kan een led paneel ook in de woonkamer worden geplaatst. Het is daarbij wel belangrijk dat het bij de stijl van je woning past. Een led paneel bij een iets wat ouderwetse stijl zal misschien niet zo goed bij elkaar passen. 

Het juiste formaat

Led panelen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Maar hoe bepaal je het juiste formaat van een led paneel? Dat kan je doen door wederom naar de desbetreffende ruimte te kijken. Als je weet hoe groot de ruimte is die je wil verlichten, kan je ook makkelijker een keuze maken voor het juiste formaat. Een led paneel 60×60 wordt daarom bijvoorbeeld vaak gebruikt in een winkel. Dat is voor in je woning wellicht aan de grote kant en kan je dan beter voor een kleiner formaat gaan.

De beste lichtkleur

Vergeet niet te kijken naar de lichtkleur van de led panelen. Bij een led paneel wordt de kleur met Kelvin aangeduid. Wil je led panelen in je woning gebruiken? Dan kan je het beste kiezen voor warm wit licht met een lage hoeveelheid Kelvin. Daar wordt de sfeer aangenaam van. Zijn de led panelen bedoeld voor kantoor? Dan is koel wit licht de beste keuze. Dit licht zorgt er namelijk voor dat je goed geconcentreerd blijft.

Led paneel dimmen

 

Tegenwoordig kan je bijna alle verlichting dimmen. Dit geldt dus ook voor led panelen. Het is belangrijk dat je voor jezelf een keuze maakt of je deze mogelijkheid wil hebben. Dimbare ledverlichting brengt in ieder geval wel wat voordelen met zich mee. Je bespaart er namelijk geld mee op het gebied van energiekosten. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat je het licht dimt. Hierdoor wordt een ruimte minder verlicht en gebruik je dus minder energie. Je kan dus wel zeggen dat dimbare led panelen het aanschaffen wel waard zijn. Zorg er wel voor dat je een dimmer hebt die goed werkt met de led panelen.