Servies kopen

Een mooi servies kopen, wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Het oog wil ook wat. Daarom maken we al snel de keuze voor een servies wat we vooral heel erg mooi vinden. Bij de praktische kant staan we misschien niet altijd stil. Kies je namelijk voor een porseleinen servies of toch voor keramiek? Wat zijn de verschillen? En belangrijker, wat zijn de voor- en nadelen? Een hoop vragen waar wij je graag antwoord op geven. Met een beetje materiaalkennis vind je een servies wat helemaal bij je past en er ook nog eens geweldig uitziet.

Wat is het verschil tussen porselein en keramiek? Dit is één van de meest gestelde vragen die wij regelmatig (ook in onze winkel) te horen krijgen. Zowel porselein als keramiek zijn veelvoorkomende materialen die gebruikt worden bij de productie van serviezen. Het verschil van deze materialen zit hem voornamelijk in de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur. Per materiaalsoort vertellen we je meer over de verschillen en de voor- en nadelen in gebruik. In dit artikel wordt porselein service besproken.

Porseleinen servies

Een servies van porselein is doorgaans een stuk lichter dan keramiek (ofwel aardewerk). Toch zorgt de hardheid van het materiaal voor een hoge mate van stevigheid. Dit komt mede doordat porselein bij een hoge oventemperatuur (1300 – 1500 graden) wordt vervaardigd. Kies je voor porselein, dan heb je een stevig en licht, mooi servies wat erg praktisch is voor dagelijks gebruik. Natuurlijk heb je porselein in vele soorten en maten. Dat zie je terug in materiaaleigenschappen en de kwaliteit van het porselein.

Bekende alternatieve vormen zijn het Fine Bone China en Premium Porselein.

Fine Bone China wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van (minstens 30%) gecalcineerde runderbeenderen. Het is van hoogwaardige kwaliteit en is echt een luxe porseleinsoort. Fine Bone China is wit van kleur en kenmerkt zich doordat het dunne materiaal een lichtdoorlatend effect heeft. Hoewel het licht materiaal is, doet dit niet af aan de stevigheid ervan. Porselein is zowel erg populair bij huishoudens als in de gastronomie. Het is praktisch, stevig en tijdloos. Vaak is Premium Porselein wit- of crèmekleurig en net iets zwaarder en dikker dan Fine Bone China.