Waarom hebben Japanse huizen zulke dunne muren?

Afgelopen zomervakantie was ik in Japan. Een prachtig land waarin ze hele mooie huizen maken met van die houten panelen met heel erg dun papier achtig iets erin waardoor het bijna voelt alsof er geen muur is. Maar die houten panelen zijn wel heel anders dan wat wij gewend zijn in de rest van de wereld. Wij zouden juist vrij dikke muren willen zodat we goede geluids en warmte isolatie hebben. Kastelen werden vaak gemaakt met extra dikke muren omdat dat een van de weinige manieren was om in de middeleeuwen een plek warm te houden.

Het is symbolisch

In Japan hebben ze ook de huizen veel meer gewijd aan de wereld van geesten en aan de spiritualiteit. De Japanse cultuur vertelt dat de grens tussen leven en dood niet een harde scheiding is maar meer een soort vage grens. De hout panelen die je ziet in Japanse huizen zijn representatief van dat gedachtegoed. Als de grens tussen het leven en de dood zo vergankelijk is, is het belangrijk dat je je muren ook dun houdt. Je wilt niet de geesten boos maken door hun te dunne muren te geven. Door de muren dun te houden tonen Japanners dat ze respect hebben voor hun voorouders.

Japanse cultuur is onveranderd gebleven

De Japanners hebben een unieke vorm van cultuur. Op dat eiland hebben zij zich al heel erg lang afgesloten waardoor hun cultuur wat minder invloed heeft gehad van andere culturen dan dat we gewend zijn. Dat heeft een aantal gevolgen gehad voor de Japanse cultuur. Ten eerste is hun cultuur al meer dan vele eeuwen vrijwel onveranderd gebleven. Of in ieder geval vergeleken met andere culturen op deze wereld. In Europa zijn meerdere culturen uitgestorven in de afgelopen millennia. In Japan is het voor het grootste gedeelte nog steeds hetzelfde. Dit zie je terug in de gebouwen van Japan.