De juiste plek voor de leeslamp

Waar zet je een leeslampje? Zeker naast een bank of fauteuil. Maar zo eenvoudig is het niet, want de juiste plek hangt af van het betreffende ontwerp en niet elke leeslamp is voor elke plek even geschikt. De algemene regel is: Smalle, slanke leeslampjes zijn goed aan de zijkant achter de fauteuil of bank gepositioneerd, terwijl verlengde modellen met een grote overspanning of meerdere scharnierende armen daar snel krap aanvoelen en meer ruimte nodig hebben. Hetzelfde geldt voor nobele designklassiekers en lampen met een eigenzinnige uitstraling. Ze moeten altijd voldoende ruimte krijgen zodat ze hun effect kunnen ontwikkelen; Daarnaast zou het zonde zijn om een Arne Jacobsen vloerlamp tussen de bank en de plank te verstoppen. De beste manier om dit te doen is door alleen in de kamer naast een fauteuil te staan ​​- zo prominent dat ze overdag hun creatieve krachten kunnen laten zien, maar tegelijkertijd zo ver in het meubilair zijn geïntegreerd dat ze niet in de manier.

Het is controversieel of leeslampjes goed voor ramen of andere natuurlijke lichtbronnen staan. Voordeel: als je jouw favoriete fauteuil bij het raam heeft en overdag het buitenlicht gebruikt om te lezen, kun je ’s avonds gewoon het licht aanzetten en blijven zitten. Aan de andere kant, vooral in de schemering, vermengt het warme licht van de leeslamp zich met het koele blauwe avondlicht op een manier die velen lelijk en verblindend vinden.

Halogeenlamp

De ontwikkeling van kleine, extreem heldere halogeenlampen voor de massamarkt heeft sinds de jaren zeventig een hele nieuwe variatie aan vormen aan leeslampen gegeven. Omdat deze lichtbron veel compacter kon zijn en alleen een kleine achter reflector nodig had om te focussen, waren ongewoon uitgestrekte armaturen met een kleine kop nu mogelijk. De geïntegreerde dimmer, die tot de uitrusting van veel halogeen leeslampen behoort, zorgt in de avonduren voor aangenaam warm, gezellig licht.

Bovendien verbruiken halogeenlampen niet alleen minder energie dan traditionele gloeilampen die inmiddels van de markt zijn verdwenen, maar gaan ze ook aanzienlijk langer mee. Overigens: zelfs eenvoudige leeslampen met een kap ontworpen voor conventionele gloeilampen met E14- of E27-fittingen kunnen gemakkelijk worden uitgerust met bijbehorende hoogspanningshalogeenlampen, led- of spaarlampen.

LED-lichtbron

Geïntegreerde LED-lichtbronnen bieden nog meer ontwerpvrijheid, waardoor de scheiding van gloeilampen en schermen of reflectoren volledig achterhaald is. Voor het eerst zijn gelijkmatig verlichte oppervlakken of kleine, puntvormige lichtbronnen mogelijk een kans die de hedendaagse lichtplanning enthousiast aangrijpt.