Groendak – Ken de voordelen van dit element

De naam groendak heeft alles te maken met het belangrijkste materiaal waaruit dit type dak is opgebouwd: planten. In plaats van keramiek, staal of een ander stijf materiaal, is het geheim van het groendak het gebruik van de zichtbare vegetatie.

Het idee is niet alleen om de plaats te versieren, maar ook een soort decoratieve planten vaas. Het doel is energie te besparen en het gebouw duurzamer en milieuvriendelijker te maken.

Het gaat niet alleen om een soort tuin op het dak. Er zit veel technologie achter het groen dak. Om alles goed te laten functioneren is er een goed ontworpen engineeringproces dat de verzorging van de vegetatie en het onderhoud van het terrein garandeert.

Belangrijkste voordelen van het gebruik van een groen dak in uw projecten

1. Thermisch en akoestisch comfort

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel is het thermische en akoestische comfort dat het groendak biedt. Omdat het gemaakt is van vegetatie, voorkomt het dat warmte en geluid het interne milieu van het gebouw binnendringen.

De aangename binnentemperatuur en de lage geluids index in de ruimte geven meer kwaliteit en welzijn aan degenen die het gebouw bewonen.

2. Minder vervuiling

Een ander groot voordeel is de vermindering van de vervuiling rond het gebouw als gevolg van het proces van fotosynthese dat de dakvegetatie normaal gesproken uitvoert.

Enerzijds is het alsof u een natuurlijk airconditioningsysteem hebt dat in het gebouw werkt met het reeds genoemde thermische comfort. Aan de andere kant is het alsof u een luchtzuiveraar hebt die de buitenkant van het gebouw omringt. Het is de perfecte combinatie.

3. Gedifferentieerde uitstraling

Er is geen vegetatie die 100% op een andere lijkt. Dus zelfs als twee gebouwen identiek zijn en beide een groendak hebben, is de kans groot dat ze een unieke uitstraling hebben.

Dit vleugje differentiatie is perfect voor gebouwen die zich willen onderscheiden door design, vooral wanneer ze dit willen koppelen aan duurzaamheid.

Aanpassing van de onderhoudscyclus

Hoewel de onderhoudscyclus in sommige opzichten zelfs soepeler is dan die van een conventioneel dak, is het belangrijk te onthouden dat het groendak nog steeds zorg vereist. Aangezien de onderhoudscyclus van deze daken verschillend is, kan de aanpassing eraan in het begin vreemd zijn.

Het aanpassingsproces is tijdelijk, en hoewel de eerste projecten enige hindernissen kunnen opleveren, is de tendens dat dit later het patroon wordt.

Het groen dak is een grote en welkome nieuwigheid op de bouwmarkt. De voordelen gaan veel verder dan esthetiek. Naarmate de toekomst evolueert in de richting van duurzame oplossingen, kan een beter begrip van het concept en de toepassing ervan in uw volgende baan het verschil maken in uw carrière.