Hoe kies ik de juiste kozijnen

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe kozijnen dan is het mogelijk om te kiezen tussen verschillende soorten kozijnen. Als je de maat weet, dan kun je gaan kijken naar het soort raam dat praktisch is. Verschillende soorten kozijnen zijn in veel maten beschikbaar. In huis heb je standaard maten waardoor het kozijn makkelijk te vervangen is. Wanneer je wil dat een raam lang meegaat dan is een kunststof kozijn de beste optie. Kunststof gaat langer mee dan hout, heeft veel minder onderhoud nodig en lijkt sprekend op hout. Afhankelijk van de plek waar je de kozijnen gaat plaatsen kun je kiezen voor een vast raam of een draaikiepraam.

Soorten kozijnen

Afhankelijk van de kozijnen die je gaat vervangen, zijn verschillende soorten kozijnen mogelijk. Je kunt ervoor kiezen om het kozijn te laten vervangen door hetzelfde soort raam. In huis zul je altijd standaard maten hebben. Het is daarom ook makkelijk om hetzelfde type kozijn en raam te vinden. Wanneer de ruimte ervoor is, zou je ook kunnen kiezen om een ander type raam te installeren. Wanneer je bijvoorbeeld een kozijn met vast raam had op de benedenverdieping dan kan het fijn zijn om een raam te kiezen die ook open kan. Je kunt dan een draaikiepraam in dezelfde maat nemen. 

Kozijnen voor je nieuwbouwwoning

Wanneer je een huis laat bouwen dan zijn het type kozijnen die je laat plaatsen ook zeer belangrijk. Dit dient in de bouwtekeningen al vastgelegd te zijn. Als je dus bezig bent met het ontwerp, zou je al kunnen kijken naar het meest geschikte raam. Op sommige plekken zal een vast raam prima voldoen. Bij bijvoorbeeld de keuken kan een draaikiepraam fijn zijn. Als je een dakkapel laat installeren dan kun je speciale dakkapel kozijnen uitzoeken. Hierdoor creëer je meer licht. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om te kunnen luchten. Bij een hoge verdieping zal een kunststof kozijn zeker een aanrader zijn. 

Voordelen van kunststof kozijnen

Een kozijn van kunststof heeft veel voordelen. Een kunststof kozijn hoef je natuurlijk niet te verven. Kunststof lijkt sprekend op hout waardoor het altijd de uitstraling geeft alsof je de kozijnen netjes geverfd hebt. Dit kan bij hoge verdiepingen zoals bij een dakkapel ontzettend fijn zijn. Het is natuurlijk lastiger om met een hoge ladder of steiger de kozijnen van de bovenverdieping te schilderen dan op de begane grond. Toch zijn de voordelen van kunststof op de langere termijn zo groot dat je ervoor kan kiezen om alle kozijnen door kunststof kozijnen te laten vervangen.

Onderhoud

Kunststof kozijnen kunnen tot wel 70 jaar meegaan. Als je houten kozijnen hebt dan zul je ze elke 5 à 6 jaar een onderhoudsbeurt moeten geven. Als je zelf gaat schilderen dan scheelt dit veel tijd en materiaalkosten. Wanneer je kozijnen elke 5 à 6 jaar laat schilderen dan kun je zeker wel €450,- tot €1800,- besparen afhankelijk van de hoeveelheid werk die gedaan moet worden. Als je kiest voor kunststof kozijnen, kom je niet voor dit soort verrassingen te staan.