Werkbank ergonomisch en functioneel inrichten

Een werkbank die op een functionele manier is ingericht heeft twee grote voordelen. Het verhoogt niet alleen de productiviteit, maar zorgt er ook voor dat het zogenaamde welzijn van de werknemers op de vloer gewaarborgd blijven. Een werkruimte die aangepast is aan de werksituatie heeft sowieso een streepje voor door efficiëntie en door het comfortabel gecreëerde gevoel. Je kan het maar moeilijk onder stoelen of banken steken dat ergonomie hierbij een grote rol speelt. Het hangt af van het soort werkbank dat je kiest. Zo staan instelbare werkbanken ter beschikking, anti-vermoeidheidsmatten en zit/sta stoelen. Een overzichtelijke en ordelijke werkruimte draagt een steentje bij tot een aangename werkplaats. Zorg dat de werkruimte vrij ruim is.

Praktische tips bij het kopen van een werkbank

Een werkbank vind je in allerlei soorten en vormen. Eerst en vooral moet je denken aan de belasting. Lichte beroepsactiviteiten vergen een andere invalshoek dan meer intensieve activiteiten. Om die reden worden werkbanken in 3 categorieën onderverdeeld:

  • Werkbank bij sporadisch gebruik met een belasting tot 150 kg
  • Werkbaak bij frequent gebruik voor een zware belasting tot 500 kilogram
  • Werkbank voor heel intensief gebruik en boven de 1500 kilogram

De keuze van de werkbank wordt dus bepaald waarvoor je het gereedschap nodig hebt.

Met vaste hoogte of een verstelbare werkbank

De volmaakte hoogte bestaat uiteraard niet. Dit komt door de verschillende lichaamsbouw die werknemers op de werkvloer hebben. Toch bestaan er enkele algemene basisregels die je in het achterhoofd moet houden wanneer je een werkbank gaat aanschaffen. Zo is een verstelbare werkbank een aanrader bij zowel staand werk als in mobiele werkomstandigheden. Daarnaast speelt ergonomie een grote factor. Kijk vooral uit dat het gereedschap tien centimeter in de hoogte of tien centimeter lager verstelbaar is, afhankelijk van de lengte van de betrokken werknemer. Voor precisiewerken uit te voeren kan je beter voor een niet-verstelbare versie kiezen.